Panduan Aqiqah Anak Lelaki serta Anak Perempuan

Dikala kamu menggendong anak kamu buat kali awal, itu sememangnya mengharukan. Satu jasad kecil saat ini jadi amanah dari Allah S. W. T buat dilindungi serta dikasihi. Ini termasuklah ibadah aqiqah buat mereka.

Untuk kamu yang telah mula memikirkan aqiqah anak lelaki maupun anak wanita kamu, ini ialah panduan ringkas serta gampang.

Iktikad Aqiqah

Dalam segi bahasa aqiqah bawa iktikad kepada“ rambut yang berkembang di atas kepala pada kala waktu lahirnya”– komentar daripada‘ Ubaid, Ashmu’ i serta Zamakhsyari.

Dari segi hukum syarak pula, aqiqah berikan iktikad“ penyembelihan haiwan tertentu buat kepentingan anak, di samping mencukur ataupun memotong rambutnya serta diberi nama buat anak itu.”

Komentar Imam Syafi’ e

Bagi Imam Syafi’ e ibadah ini merupakan sunat muakkad, ialah sunat yang dituntut. Perihal ini bersesuaian dengan sabda Nabi SAW yang bermaksud: Jasa Aqiqah Tangerang

“ Masing- masing anak itu tertebus( terpelihara daripada kemudaratan serta kemungkaran) dengan aqiqahnya, disembelih haiwan untuknya pada hari ketujuh, dicukur kepalanya serta diberi nama”.( Iktikad hadis riwayat Ahmad serta Tirmidzi)

Komentar Ibnu Al- Qayyim Jasa Aqiqah Tangerang

Untuk Ibnu Al- Qayyim, aqiqah buat balita merupakan memeliharanya daripada kalangan syaitan dalam urusan dunia serta akhirat.

Sabda Rasulullah SAW terdapat yang bawa maksud

“ Berserta anak itu terdapat aqiqah, hingga alirkanlah darah untuknya, serta singkirkanlah suatu yang membahayakan daripadanya.”( Iktikad hadis riwayat Tirmidzi)

Komentar Imam Malik

Imam Malik terdapat melaporkan hukum aqiqah merupakan perintah yang tidak boleh diperselisihkan lagi. Imam Ibnu Qayyim pula mengatakan aqiqah dengan nilai korban seekor kambing yang dikurniakan oleh Allah S. W. T merupakan selaku ubah diri buat Nabi Ismail AS.

Oleh kerana itu, penyembelihan aqiqah anak yang dilahirkan bermanfaat buat melindungi balita dari kendala syaitan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *